Vedums AIS

Referat: Tomtens IF - Vedums AIS

Underlig seger mot Tomten!

Gårdagens svåra bortamatch mot Tomten slutade med säsongens tredje seger.

Efter en helt jämn match där vi verkligen hade marginalerna på vår sida kunde vi plocka hem säsongens tredje seger i gårdagens svåra bortamatch mot Tomtens IF. Efteråt kändes det som en av de mest underliga matcher man varit med om.

VAIS började nämligen ganska bra inledningsvis och etablerade ett visst övertag. Efter de första tio minuterna hade vi vaskat fram några halvchanser. Tomten å sin sida spelade med ett lågt försvarsspel och tog varje tillfälle att skjuta ivåg bollen så långt som möjligt. Tyvärr var vi inte riktigt på tårna i försvaret och flera av de här slumpmässiga kontringarna blev till livsfarliga målchanser. Tomtens högerytter firade stora triumfer och vid två av de här tillfällena var man ytterst nära att ta ledningen. Ett ledningsmål för jemmalaget lät dock inte vänta på sig och efter ett nytt passivt försvarsspel kunde Tomten ta ledningen i den 15:e minuten efter ett långt inkast.

Målet fungerade lite som en väckarklocka för oss och stundtals spelade vi riktigt bra med bra passningsspel och fin rörelse. Vi kunde dock inte hindra Tomten från att då och då sticka upp i farliga kontringar. Deras spel med konsekvent långa bollar så fort som möjligt gjorde det svårt att få någon press eller rytm i spelet, men vårt spelmässiga övertag kom i alla fall att ge utdelning i den 35:e minuten. Henrik Krook (för dagen vänsterytter) dök upp i straffområdets vänstra del och placerade behärskat in bollen i bortre burgaveln, hans första mål för säsongen.

Tomten hann sedan med ytterligare ett boll i trävirket innan vi kunde ta ledningen i den 40:e minuten. Efter en tilltrasslad inläggssituation från höger lyckades Tommy Jonsson peta in bollen från nära håll. Tompas första "kasse" för året och förhoppningsvis islossning för hans del!

2-1 stod sig sedan halvleken ut, något som vi rent chansmässigt var väldigt glada för. Känslan rent spelmässigt var annars ganska positiv och samtliga hade så långt svarat för en bra arbetsinsats. Vi pratade dock om att förbättra vårt samspel i backlinjen och sedan ta det därifrån.

Den andra halvleken blev sedan inte alls lika böljande som den första. Vi fick betydligt bättre ordning på våra bakre regioner, men samtidigt avtog löpvilligheten något. Målchanserna lyste med sin frånvaro och istället handlade det om ett ordentligt ställningskrig. Vi gjorde en genuin insats utan att glänsa och Tomten skapade egentligen bara en het kvitteringschans när Håkan fick lite problem med ett skott som studsade precis framför honom.

Hur som helst, slutet gott, allting gott! Vi gör ingen toppinsats, men samtidigt gör alla sitt jobb och i den andra halvleken hade vi också ett mycket bra försvarsspel. Anfallsmässigt finns det fortfarande saker att förbättra men jag tycker att vi är på god väg. Många lag kommer att tappa poäng borta mot Tomten, så den här segern känns oerhörd skön. Laget spelar en okomplicerad fotboll, där man försöker hålla ett högt tempo med långa bollar på sina stora, obekväma forwards.

Svårt att ge ut överbetyg då det här i första hand var en laginsats, men tycker att Peter Wallin gjorde an mycket bra insats som högerback. En mycket bra försvarsspel i den andra halvleken kröntes av ett mycket vårdat passningsspel under hela matchen. Kul också att Tobias Åkesson fick komma in och visa upp sig som "targetplayer" sista 25min.

I nästa omgång blir det ytterligare en ordentlig värdemätare då hittils obesegrade Ekedalen gästar Nordvalla. Nu handlar det om att förbereda sig på bästa sätt inför den matchen med stort engagemang på de träningar vi har fram tills nästa tisdag.

Skribent: Marcus Wallin

fre 17 aug 2007, 18:45 Vedums AIS - Tomtens IF 6 - 1